Det kan være svært at finde ud af, hvad man gerne vil efter 9. klasse, da der er så mange muligheder. Du kan fx vælge, at tage springet fra 9. klasse og direkte til gymnasiet. Man skal dog være forberedt på, at niveauet i gymnasiet er meget højere end niveauet i folkeskolen. I folkeskolen kan man være heldig, at undgå at have lektier for hver dag, mens gymnasiet derimod byder på ugentlige afleveringer og mange lektier hver eneste dag. Hvis du endnu ikke er klar til at skifte fra folkeskoleniveau til gymnasieniveau, er der heldigvis andre muligheder at finde.
Tag på efterskole
Hvis du eller dine forældre har råd til det, kan du vælge at tage på efterskole efter 9. klasse. En efterskole giver mulighed for, at bo tæt sammen med andre jævnaldrende unge, og skabe et sammenhold, som vil vare i mange år frem. Du vil opleve et helt andet fællesskab end det, du havde i folkeskolen, eller senere får i gymnasiet og på universitetet. Der er mange forskellige slags efterskoler, hvoraf nogle er dyrere end andre, hvilket man også skal tage i betragtning. Hvis du har en bestemt interesse, har du mulighed for, at udfolde denne på både efterskoler med forskellige linjer og efterskoler, der fokuserer på én bestemt hobby. Der er blandt andet efterskoler, der fokuserer på ridning, gymnastik, forskellig slags sport, rejser og kultur.
Tag 10. klasse på Hotel- og Restaurantskolen
Du kan også vælge at tage 10. klasse på Hotel- og Restaurantskolen, hvis du ikke er så meget til, at synge morgensang eller sidde foran lejrbålet og synge sange på en efterskole. En 10. klasse på Hotel- og Restaurantskolen giver god mulighed for, at finde ud af, hvad hotel- og restaurationsbranchen går ud på. Der er tre typer 10. klasse på Hotel- og Restaurantskolen, som er tilpasset efter forskellige drømme og mål:
- EUD10: Den er for dig, der både styrke nogle af folkeskolens fag og arbejde praktisk.
- GYM10: Den er tilpasset til at dygtiggøre eleverne i de boglige fag for, at blive klar til en gymnasial uddannelse.
- EUX10: Den er rettet mod at give en god overgang fra folkeskolen til en erhvervsuddannelse med gymnasiale fag.