Man kan hurtigt komme til at føle sig snydt af ejendomsmægler, når man køber ny bolig. Derfor har vi i denne artikel opstillet en række gode råd, således at du undgår at blive snydt ved boligkøb.
1. Først og fremmest er det vigtet at du står i ledtog med en dygtig og erfaren købsmægler, således at du ikke ender op, hvor vilkårene ikke kommer dig til gode, for du skal frem for alt huske at ejendomsmægleren er sælgers repræsentant. En dygtig boligadvokat hjælper dig bl.a. med oplysninger om evt. ejerforeningen, BBR-meddelelse, el-rapport, energimærkning og ejerskifteforsikring.
2. Det er desuden utrolig vigtigt at du er opmærksom på boligmangler, således at du er dækket at købsforsikringen. Ejendomsmægler vil nemlig have tendens til at undervurdere boligskaderne og få det til at fremstå som om det kun ville kræve en lynhurtig reparation. De hyppigste boligskader som du skal være opmærksom på er fejl ved tagkonstruktionen eller dårlig isolering. Derudover er revner i facaden og fundamentet også en typisk mangel på de fleste lidt ældre huse, mens elinstallationer og vvs-installationer nogle gange er ulovligt installeret, hvilket kan give køber store problemer, uden den rette vejledning.
3. Til sidst er det vigtigt du sammen med din bank får gennemgået hvordan og hvorledes købet skal finansieres. Jf. punkt nr. 2 er det vigtigt du kender omfanget af boligmanglerne, specielt i forhold til den økonomiske finansiering, således at du står men økonomisk frihed til div. reparationer. Der findes umiddelbart to typer boliglån, nemlig et prioritetslån og et boliglån. De to typer adskiller sig ved, at man gennem prioritetslånet kun betaler rente af den del man bruger, nøjagtig på samme måde som en kassekredit, mens man ved et boliglån løbende betaler afdrag, og har mulighed for en løbetid på ca. 30 år samt en variable rente.