Har du lige købt et nyt hus, som har et oliefyr? Så er det vigtigt, at du lærer alt omkring fyringsolie. Der er nemlig nogle ting, du må kende til, når du skal opvarme dit hus med et oliefyr. Det er blandt andet vigtigt, at du ved, hvor stor olietanken er. Og hvordan du finder ud af, hvornår der mangler olie.
Et oliefyr kan godt blive for gammelt, hvorfor det ikke længere må bruges. Derfor bør du tjekke, at fyret i dit nye hus er up to date.
Selvom det kan virke som en stor mundfuld, så bare rolig. Her får du den viden, som du skal bruge, når du skal lære et oliefyr at kende.
Start med at tjekke olietanken
Det første, du bør gøre, er at tjekke størrelsen på olietanken. Dermed ved du, hvor meget olie der er nødvendigt at bestille. Desuden giver det dig et præg om, hvor meget olie der er tilbage ? uden du behøver at tjekke det.
Som tommelfingerregel stopper et fyr med at virke, hvis der er mindre end 80 liter tilbage. Og det er ikke super sjovt i de kolde måneder. Jo mindre din olietank er, jo oftere på du holde øje med standen af fyringsolie.
På de fleste oliefyr er der en måler, hvor du kan se, hvor meget der er tilbage. Hvis denne ikke fremgår, er det bedst at foretage en pejling. Her stikker du en målestok eller en pind ned i tanken. Nu kan du regne dig frem til, hvor mange liter der er tilbage i forhold til tankens beholdning. Du kan nemt finde diverse skemaer på nettet, der har dette til formål.
Har du et ældre fyr, vil omsætningen af olie ske hurtigere sammenlignet med et nyt. Derfor bør du ved et ældre fyr oftere tjekke oliestanden. Hos de fleste udbydere kan du vælge at få en besked, når det er tid til olie igen. Så skal du ikke selv bekymre dig om det.
Bestil den helt rette fyringsolie
Ligesom med alt andet er der også forskel på, hvilke olier man kan fyre med. Der er blandt andet olier, hvor lugten forsøges neutraliseret. Dette sker med særlige stoffer. Denne olie er specielt oplagt til privatforbrug, idet den ikke lugter meget. Ofte finder du olier med rustmiddel i. Dette er med til at skabe en længere holdbarhed på hele fyringstanken. Denne fyringsolie vedligeholder blandt andet tanken indvendigt.
Du kan naturligvis overveje den billigste olie, men en lidt dyrere olie kan også betale sig. I hvert fald hvis du ser på lang sigt.
Hvis du oplever, at dit oliefyr er for gammelt, bør du tage stilling. Du må tage stilling til, om du vil skifte til en nyere model. Du kan også skifte til en anden varmekilde. Vælger du at skifte til en ny model, vil du opleve en større nyttevirkning. Gamle fyr er ikke særlig miljøvenlige eller energieffektive. Et nyt fyr vil være mere miljøvenligt og gøre mere nytte af olien.
En sådan udskiftning kan være forholdsvist dyr. Men når du får det nye fyr hjem, vil det hurtigt kunne tjene omkostningerne hjem igen. Specielt, hvis du ser på den lavere miljøregning, du vil få.