Når vinteren er hårdest, er der som oftest ikke meget at se frem til. Dog er der en særlig højtid, som især børnene elsker. Det er fastelavnsfesten, hvor store og små klæder sig ud som alverden, og sammen slår katten af tønden.
En dejlig dag med skæg, løjer og en masse godter. Der hører nogle forskellige ritualer med til denne dag og fest. Alle skal være udklædte, og der er ingen regler for hvad man klæde sig ud som. Dog er det velset, hvis man gør sig meget umage.
Mange børn rasler fra dør til dør, og synger efter slik ellers laver de ballade. Der pyntes op med fastelavnsris, og der spises fastelavnsboller. Dog er hovedattraktionen når man skal slå katten af tønden. En fastelavnstønde er pyntet og fyldt op med godter. Skiftevis slår alle til den med en kølle, og de som får tønden til at smadre og til at falde til jorden bliver kattekonge og kattedronning.
Hvis du skal holde en fastelavnsfest, så kan du ikke undvære en fastelavnstønde. Du kan købe en perfekt fastelavnstønde lige her, så er du sikret højt humør fra alle deltagende gæster.
Hvad er historien bag fastelavn?
Hele konceptet omkring fastelavn stammer fra den katolske del af den danske historie. Forinden påske, som vi også stadigt fejrer, skulle der fastes i hele 40 dage. Derfor blev fastelavnsfesten holdt lige inden fastens begyndelse, for at fyre den af, inden man gik ind i den svære tid med faste.
Ordet fastelaven kommer fra det tyske ord ?fastelabend?, som betyder fasteaften. Faktisk var det dog ikke kun en enkelt aften, som der blev festet, men i flere dage op til fastens officielle begyndelse.
Sidenhen er fasten ophørt, men man har holdt fast i traditionerne omkring en fastelavnsfest. Festens form og udførelse har dog også ændret sig undervejs, og i gamle dage var der tradition for at putte en levende sort kat i tønden. Dermed blev alt uheld banket ud.
En fest for både kattekonger og dronninger
Gennem tiden er der set et stort udvalg af forskellige kostumer. Mange køber sig et fuldt kostume i en forretning, mens andre er meget kreative, og syr det hele fra bunden. Ligegyldigt vejen derhen, så er fastelavnsfester altid med meget flot udklædte deltagere.
De klassiske prinsesser, pirater og tigere er altid på plads, mens der altid også er overraskelser i form af måske en muffin, en præst eller noget helt tredje. Det er kun fantasien, der sætter grænser.
Uanset udklædningen så kåres der en dronning og en konge efter katten er slået af tønden. Godterne flyder ud på gulvet, og der bliver gået til den fra alles side.
Hvem der får de famøse kroner kan skifte fra egn til egn, men typisk er det den, som får slikket til at falde ud af tønden, som får den ene krone. Nogle giver den anden krone, til den der står bag ved førstnævnte. Andre slår videre til det sidste bræt er slået ned.