Boligsituationen er for mange en af de vigtigste elementer ved en velfungerende tilværelse. Boligen er dit helle. Det er der, hvor du kan være dig selv og lade op til næste dags gøremål. Boligen er dog også tit en katalysator for frustration.
Der er så mange ting, der skal holdes styr på. Det er tit som om, den ene udfordring bliver erstattet af den næste. Dette er endnu værre, hvis du som mange andre går med en lille drøm at flytte. Processen hertil er mere kompliceret, end mange lige går og tror. Derfor, læs videre i det der følger og få indsigt i de forskellige praktikaliteter omkring boligen.
Tinglysning
Kort fortalt er tinglysning en betingelse og betegnelse for, at en given rettighed er gyldig. Det er en offentlig registrering af rettigheder over fast ejendom. Denne registrering kan sagtens vise sig at være en forholdsvis kompliceret sag, hvor du hvis det ikke bliver gjort ordentligt kan ende i en ærgerlig situation.
Det er også derfor, at der bliver afholdt kurser for privatpersoner med henblik på at lære de tilmeldte om processen. Overordnet er der tre faldgruber ved digital tinglysning:
- Forkert registrering
- Tidspunkt for registrering
- Manglende behandling af restanmærkninger
Det er essentielt, at tinglysningen sker korrekt allerede første gang. Det er en kompliceret sag, at få rettet eventuelle fejl i registreringen, og hvis det kan lade sig gøre, vil rettelsen være forbundet med en afgiftsbetaling.
Eftersom skødet først har retsvirkning, efter det er blevet tinglyst, er det vigtigt, at dette sker hurtigst muligt.
Næsten allervigtigst er det, at gamle restanmærkninger bliver slettet, inden købesummen frigives til sælger. Hvis dette ikke sker, risikerer du at hænge på sælgers gæld. En tinglysning hænger som regel sammen med et boligkøb, og der bliver i det følgende derfor fokuseret på mulighederne for at slå sine folder et andet sted.
Processen med den nye bolig
Du står overfor et hav af muligheder, hvis du har besluttet dig for at flytte. Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvor du vil bo, og om du vil købe eller leje. Hvis du for eksempel beslutter dig for at lede efter en lejelejlighed i København, kan det være en god idé at bruge boligportal som platform. Hvis du skriver ?lejebolig København? i søgefeltet, vil der helt sikkert dukke en masse mulige lejeboliger op.
Hvis du derimod vælger at købe fast ejendom, bliver det derimod mere kompliceret. Først og fremmest skal du kende til den nye ejendomsmæglerlov, der har ændret landskabet for bolighandel.
Ejendomsmæglerloven
Kort fortalt er formålet den nye lovgivning at sikre gennemsigtighed og sikkerhed, samt tryghed og effektivitet for forbrugeren. Det har resulteret i, at du som køber oftest har brug for en boligadvokat, hvorimod du som sælger er rigtig godt stillet med en ejendomsmægler alene. Man kan sige, at loven har betydet, at ejendomsmægler er sælgers repræsentant og boligadvokat er købers repræsentant.
Årsagen til dette, er at mægleren ikke længere lovmæssigt er påkrævet at oplyse køber om informationer vedrørende bolig, og kun kan fungere som én parts repræsentant.
Finansiering af boligkøb
Selvom Danmark er et rigt land, er det de færreste, der har så dybe lommer, at de bare kan smide flere millioner efter en bolig uden at skulle tage et eller andet lån. Hvis det er tilfældet, behøver du formentlig heller ikke at bekymre dig om de ovenstående parametre.
Hvis det ikke er tilfældet, skal du overveje, hvordan du på bedst mulig vis kan få finansieret dit køb. En af måderne at lette dit allerede eksisterende budget på og derved få mulighed for at optage mere lån, er gennem en omlægning af lån. En omlægning, også kaldet en konvertering, betyder at dit eksisterende lån ændres til et nyt lån med bedre vilkår. Det kan derfor være en rigtig god fremgangsmåde med henblik på at få mere luft i budgettet.