Tænker du over energimærkning i din bolig? Hvis nej: måske burde du?
Bedre energiløsninger, herunder en energirenovering giver din bolig et bedre energimærke og dette kan være med til at sikre både dig og din bolig i fremtiden ved et eventuelt salg.
Hvad er energimærkning?
Energimærkning er en energiprofil af den pågældende bygning eller bolig. Denne er efter en skala fra A1 til G, hvor A1 er den mest energibesparende og -effektive, og G den mindst effektive. Formålet med energiskalaen, er at informeres om bygningens eller boligens energiforbrug, og altså at synliggøre, hvilke energibesparelser som reelt kan betale sig i fremtiden også.
Desuden: For gennemsigtighed, har Energistyrelsen desuden netop lanceret en ny digital funktion, hvor den pågældende energimærkningsrapport findes online. Her er det, udover at få overblik over boligens energimærke, muligt at blive tilknyttet en låneberegner og få en tanke om mulige energiforbedringer ved et muligt salg.
Hvorfor få energirenovering?
- Du sparer penge på varmeregningen
- Du øger boligens salgsværdi (hvis dette skal sælges)
- Du får bedre klima indendørs
- Du forbedrer boligens energimærke (gavner også ved et salg)
- Du udleder mindre CO2
- Du sikrer dig imod fremtidige økonomiske stigninger inden for energi
Hvad betyder energirenovering?
Muligheden for energirenovering i den pågældende bygning eller i den pågældende bolig afhænger oftest af dennes alder. Jo ældre boligen er, jo sværere er det altså at rykke energimærkningen markant til den energibesparrende side. Oftest er nye boliger dog allerede i den ekstremt positive side af energiskalaen, sådan at det faktisk ikke altid kan betale sig med en energirenovering. Er du i tvivl, om det kan betale sig for dig og din bolig, kan du med fordel kontakte en advokat i Kolding, København, Aalborg eller blot en boligrådgiver eller en realkreditkonsulent for gode råd og vejledning til din bolig og før, at et realkreditlån inden for energirenovering foretages.
Hvordan foregår det i praksis?
Der eksisterer tre trin inden for energirenovering. Disse kan du få et overblik over herunder:
Trin 1:
- Overvej i første omgang, hvad som formålet er med energirenoveringen. Er det med henblik på selv at få gavn af energibesparingen, eller er formålet at øge din boligs værdi med henblik på at salg?
- Tænk dernæst over, hvad som du har råd til at renovere for, og henvend dig eventuelt til diverse pengeinstitutter før processtart for mulige tilskud.
- Rådfør dig om, hvor i boligen det bedst kan betale sig at energirenovere og beslut dig for, om du vil have vejledning gennem hele processen hos eksempelvis en konsulent eller en rådgiver.
Trin 2:
- Når du har fundet ud af hvad som skal renoveres og hvorfor, er det en god idé at nedskrive en overordnet beskrivelse af hele projektet ? herunder materialer, tidshorisont samt hvem og hvordan som skal deltage i energirenoveringen.
- Tjek om diverse bygningsreglementer og tilladelser er overholdt.
- Indhent tilbud fra mindst tre forskellige håndværkervirksomheder (hvis ønskes).
- Skriv slutteligt kontrakt, så begge parter er bedst muligt sikret gennem hele projektet.
Trin 3:
- Får overblik over hele processen og gennemgå den med din valgte håndværker og samarbejdspartner.
- Hold øje med både tidsplan og økonomi gennem hele projektet.
- Ved færdigt arbejde, sørg da for at begge parter er tilfredse medarbejdet og husk at melde renoveringen til kommunen.
Generelt
Generelt er det en god idé at tænke på energiforbedringer- og renoveringer når du gør følgende:
- Når du køber hus
- Når du skal sælge hus
- Når du skal udskifte varmeanlæg
- Når du skal bygge til
- Når du alligevel moderniserer og får malet hele huset eksempelvis - se billig maling.
- Når du skal renovere køkken eller bad.