|
|
|
|
|
|
Dine rettigheder Det er alene netbutikkerne, som har ansvaret for at deres netbutik overholder gældende lov. Der er mange netbutikker - og forbrugere, der ikke kender reglerne. Nedenfor har du en "mini-guide".
* Man har mulighed for at fortryde sit internetkøb i 14 dage. Man må som udgangspunkt gerne bryde emballagen. Sælgeren kan dog stille krav om ubrudt plombering, for så vidt angår lyd- eller billedoptagelser og edb-programmer (§).
*Sælgeren kan kun kræve returnering i original emballage, hvis der er tale om emballage, som repræsenterer en ikke ubetydelig værdi for sælger. Det er dog en forudsætning, at han først har givet tydelig oplysning herom på samme måde som de lovpligtige oplysning, på et "varigt medie".
* Sælger skal ha varen tilbage i væsentlig samme stand og mængde, som den var, da forbruger modtog den. Men man må gerne prøve varen, medmindre det er klart, at afprøvningen forringer varens salgsværdi.
* Sælgeren kan ikke kræve, at du aftaler det med ham før du returnerer varen. Efter loven er det nok, at du tilbagesender varen inden for fristen. Husk at sælger skal have mulighed for at identificere varen når du udnytter fortrydelsesretten.
* Ifølge afgørelser fra Forbrugerklagenævnet er det tilstrækkeligt, hvis blot du i forbindelse med returneringen oplyser om navn og adresse. Det er tilstrækkeligt at du afsender varen f.eks. med postvæsenet eller fragtmand inden for fortrydelsesfristen. Sælgeren behøver ikke at have modtaget varen inden udløbet af fortrydelsesfristen. Du bør altid sikre dig skriftligt bevis for, at du har returneret varen og hvornår, så husk at få en kvittering.
* Hvis man fortryder aftalen og skal returnere en vare, er udgangspunktet, at det er forbruger, der skal betale for returneringen. Hvis man undlader at modtage varen eller afhente den på posthuset, har sælger ret til at opkræve beløbet hos forbruger bagefter.
* Sælger kan kun begrænse fortrydelsesretten for varer, der skal fremstilles eller tilpasses efter forbrugerens særlige behov, eksempelvis hvis du skal have syet en kjole efter mål.
* Når du som forbruger køber en vare på en internetauktion, har du som udgangspunkt også fortrydelsesret ligesom ved andre køb på nettet. Hvis den der har sat varen til salg er en anden forbruger ? dvs. en privat person ? har du imidlertid kun fortrydelsesret, hvis der er en erhvervsdrivende, der har formidlet auktionen - og modtager betaling.
* Forbrugerkøb har altid en reklamationsret på 2 år. Reklamationsret må ikke forveksles med garanti. Det er dig som forbruger, der skal bevise, hvor og hvornår du har købt en vare, hvad den har kostet, og at den faktisk også er betalt.
* I det øjeblik en netbutik bruger ordet garanti, skal han stille forbrugeren væsentligt bedre, end forbrugeren er stillet efter købeloven. Garanti er som oftest et løfte, hvor den, der yder garantien, står inde for, at produktet fungerer eller holder så og så længe.
* Hvis varen har en væsentlig mangel, som sælger ikke har tilbudt at reparere eller ikke har repareret inden rimelig tid, kan du kræve, at handlen hæves, hvilket vil sige, at du skal levere varen tilbage og sælger skal betale dig pengene tilbage.
* Uanset hvad producenten/importøren siger, er det dog altid sælger, der er ansvarlig for, at bestemmelserne i købeloven overholdes.
* Købeloven indeholder regler for, hvornår en vare er mangelfuld. Har du indgået aftale om en tjeneste, findes der ingen tilsvarende lov, der regulerer dine rettigheder. Det er forbruger, der skal bevise, at tjenesteydelsen er mangelfuld.
Læs mere om dine rettigheder på Forbrug.dk når der er en mangel ved en vare, du har købt.
Hvis du vil klage Som forbruger kan du komme i situationer, hvor det kan være nødvendigt at klage over en vare eller tjenesteydelse. Klag hurtigst muligt
|
|
|
|
|
|
|
|