Andrew Philipp Cunanan

 

En tirsdag morgen for mere end 10 år siden, den 15. juli 1997, forlod den verdensberømte italienske modedesigner Gianni Versace sin millionvilla i South Beach for at hente dagens aviser - som altid uden dèt følge af personlige livvagter, der ellers kendetegner de mange berømtheder i Miami.

Gianni Versace var en gigant i den internationale modeverden med omsætning i milliardklassen, og hans imperium talte 130 Versace-forretninger spredt over hele verden. Han stod bag supermodeller som Claudia Schiffer, Naomi Campbell og Linda Evangelista, ligesom mange internationale stjerner som Madonna og nu afdøde Diana, Prinsesse af Wales, bar hans kreationer og deltog i hans modeopvisninger.

Versace og Cunanan - to verdener

Dèn tirsdag morgen købte Versace som sædvanligt sine aviser ved News Cafe, betalte og slentrede derefter de få hundrede meter hjem til villaen på Ocean Drive. Netop som han skulle til at åbne indgangsporten, blev han antastet af en ung mand, der uden varsel på nært hold skød ham i baghovedet. Versace faldt om, og den unge mand skød på ham endnu engang, denne gang direkte i ansigtet.

Den unge mand flygtede hastigt ned ad Ocean Drive, mens Gianni Versace lå dødeligt såret i en blodpøl. Solbriller, sandaler og tegnebog lå spredt omkring.

Dèn tirsdag afsluttede mordet på Versace brutalt en legende - men skabte en anden, mere dyster og uhyggelig: Andrew Philip Cunanan, 27-årig seriemorder, der en måned forinden af FBI blev placeret på listen over de 10 mest eftersøgte i USA, anklaget for fire mord i tre stater. Op til mordet på Versace var Cunanan genstand for een af de mest omfattende menneskejagter i USA`s historie ...

Andrew Cunanan blev født den 31. august 1969 som søn af Modesto og Maryann Cunanan og voksede op i hjemmet i San Diego som den yngste af 4 børn. Han imponerede alle ved at kunne læse i bibelen som 7-årig og kunne som 14-årig med lethed give sig i kast med omfattende leksika.

Han klarede sig fremragende i skolen og kunne i 1987 forlade een af Californiens mest prestigefyldte skoler, The Bishop`s School i La Jolla, med en fin eksamen. Han var populær hos såvel lærere som de andre elever og blev ved en afstemning valgt som dèn elev, der med størst sandsynlighed ville blive husket ...

Han var åben homoseksuel, spøgte med sin seksualitet, piftede efter fyrene på skolens vandpolo-hold og mødte op til skolens studenterbal i en rød jump-suit med en ældre fyr som sin ledsager.

Efter eksamen begyndte Cunanan at studere historie ved San Diego Universitetet i Californien, men det lykkedes ham aldrig at fuldføre studierne.

I 1988 faldt hans verden sammen, da faderen Modesto forlod familien, lod moderen i stikken og flyttede til Filipinerne for at slippe for forretningsgæld for op mod en million USD.

I stedet tilbragte Andrew Cunanan nu det meste af sin tid i det homoseksuelle miljø, hvor han var et populært midtpunkt: flot, velklædt med næsten aristokratiske manerer, gavmild og generøs, intelligent, talte fire sprog flydende, en fremragende danser ligesom han uden besvær kunne tale med om politiske og filosofiske emner. Som elskede at brillere i Jeopardy. Alle vennernes ven.

Noget kunne tyde på, at Cunanan mødte Versace en enkelt gang i begyndelsen af 90-èrne, da denne opholdt sig i San Francisco for at designe kostumer til San Francisco-operaen. En aften fortalte Cunanan begejstret en bekendt, Erik Gruenwald, nu advokat i Los Angeles, at han havde mødt Gianni Versace. Og ifølge en artikel i tidskriftet Vanity Fair mødtes Cunanan og Versace netop bag en overfyldt scene i Operaen, hvor Versace talte med Cunanan om Lake Como i Italien. Hèr havde Versace eet af sine sommerhuse ...

I februar 1997 tog Cunanan kontakt til et center for AIDS og HIV i San Diego og antydede kraftigt - dog uden at sige det direkte - at han var blevet smittet med HIV-virus. Een af de ansatte kunne senere fortælle, hvordan Cunanan i raseri havde sparket til væggen og råbt:"Jeg skal nok finde ud af, hvem der er skyld i dèt her - jeg skal nok få fat i dem ..."

Det blev aldrig konstateret, hvorvidt Andrew Cunanan var blevet smittet med HIV-virus - men et par måneder senere indledte vennernes ven sit morderiske togt gennem USA, der skulle forvandle den pæne, højtbegavede unge mand fra San Diego`s jetset til een af de mest koldblodige mordere i vor tid.

Andrew Cunanan

I april 1997 forlader han San Diego og opsøger en ven og tidligere elsker, David Madson, i dennes lejlighed i Minnesota. Tilsyneladende holder han vennen som gidsel, mens han får lokket en anden af sine tidligere venner, Jeffrey Trail, til lejligheden. Naboer hører skænderier og høje råb, men foretager sig iøvrigt intet. Trail bliver myrdet med 25-30 voldsomme slag med en kløftehammer, først og fremmest rettet mod ansigt og hoved - der er blod overalt.

Jeffrey Trail og David Madson

I to dage tvinger Cunanan tilsyneladende David Madson til at opholde sig i lejligheden - de bevæger sig kun ud ganske kort, når hunden skal luftes. Den 2. maj findes liget af Madson ved en sø, East Rush Lake nord for Minneapolis - han er dræbt med 3 skud med en .40-kaliber pistol. Hans røde Jeep Cherokee er væk.

David Madson var uddannet arkitekt og forelæste i 1994 som gæstelærer på Harvard Universitet - hans emne var AIDS.

Bare to dage senere findes liget af millionæren og byggematadoren Lee Miglin, 72 år gammel, i garagen ved hjemmet i Chicago. Miglin var ilde tilredt - inden sin død var han blevet torteret med en beskæresaks, viklet ind i plastik, papir og tape og stukket mange gange. Endelig var halsen blevet skåret over - med en sav. Til slut var Miglin blevet kørt over adskillige gange. Cunanan havde tillige taget sig tid til at lave sig en skinke-sandwich og barbere sig med den dødes barbermaskine.

Den røde Jeep Cherokee findes parkeret ganske tæt ved - men i stedet er Lee Miglins grønne bil af mærket Lexus 1994 forsvundet sammen med penge, tøj og sjældne mønter.

Den 5. maj dukker Cunanan op i New York, hvor han myrder den 45-årige portner William Reese. Mordet har karakter af en direkte henrettelse, Reese tvinges på alle fire og dræbes med et skud i nakken. Mordvåbnet er en .40 kaliber pistol, af samme slags som blev anvendt til mordet på David Madson.

Den eftersøgte bil Lexus findes i nærheden, og Cunanan stikker i stedet af med Reese`s røde Chevrolet pick-up, ligesom han tager den myrdedes tegnebog.

FBI iværksatte nu en af de mest omfattende menneskejagter i nationens historie - men Cunanan var som sunket i jorden.

Han var i virkeligheden taget til Miami og tilbragte den næste tid på Hotel Normandy Plaza, hvor han bookede sig ind under et dæknavn og anvendte et fransk pas. Videooptagelser fra den 14. juli skulle iøvrigt vise, at Cunanan dèn dag henvendte sig i News Cafe en halv time før, Gianni Versace som sædvanlig kom for at købe sine daglige aviser.

Dagen efter slog han til, myrdede Versace - og skabte således sin egen dystre legende.

Reese`s røde pick-up blev lokaliseret til en nærliggende garage, hvor den havde været parkeret siden den 10. juni, og Cunanans pas og andre genstande blev fundet i bilen. Selv blev Cunanan først sporet i løbet af en uges tid til en husbåd i Miami Beach. Den 23. juli stormede politiet husbåden og fandt liget af Cunanan - han havde ganske kort tid forinden skudt sig i munden med en .40 kaliber pistol. Det var den samme pistol, der var anvendt ved mordet på Versace.

Cunanan fundet død

Jagten på Cunanan var forbi - hans blodige odyssè tværs igennem staterne var slut! På billedet af de 10 mest eftersøgte forbrydere i USA kunne FBI placere et rødt banner over Cunanans foto: FUNDET DØD.

Men gåden om Andrew Phillip Cunanan, den unge begavede verdensmand fra San Diego, er ikke løst ...

- Louis Bülow